Florence van de Haar

Florence van de Haar (28) is kunstenaar, schrijver, gastcolumnist bij De Volkskrant én afgestudeerd actrice met een diploma in Cultural Heritage. Naast haar schrijfwerk werkt ze freelance in de kunst- en cultuursector en als schilder. Florence is een veelzijdig en allround kunstenaar die in alle kunstvormen waarin ze werkzaam is een scherp oog houdt voor de positie van de vrouw. 

 

 

 

Florence is al haar hele leven bezig met het ontwikkelen van haar creativiteit. Als enig kind kon ze zichzelf door de jaren heen altijd zelf vermaken met creatieve bezigheden zoals schrijven, dansen, acteren en schilderen. Via een latere acteeropleiding is ze het filmvak in gerold. Ondanks de liefde voor dit vak, miste ze het creëren (en regisseren) vanuit haar eigen blik op de wereld. De afgelopen jaren zocht ze naar hoe ze dit het beste kon uiten. Na een zoektocht zijn de drie pijlers waar Florence zich nu op richt; het schrijven van boeken (Kaliber, 2020), schrijven en het maken van schilderijen. Hoewel de docenten van Florence al aan haar ouders voorspelde dat ze later een kunstenaar zou worden, had Florence toch een duwtje in de rug nodig. Toen ze startte was de boodschap echter duidelijk: dit is wat ik moet doen.  

 

“Mijn inspiratie haal ik uit films, en dan vooral het licht in films. Het verschil wat licht kan maken en wat licht kan doen met een ruimte. Licht- en kleurgebruik in films intrigeert me.” 

 

“Ik maak geen kunst om de ander iets mee te geven. Alles wat ik maak, staat voor vrouwelijkheid en vrijheid, maar wat de toeschouwer eruit wil halen, laat ik over aan de toeschouwer.” 

IMG_5548 (1)

Florence maakt abstracte expressionistische schilderijen. In alle kunstvormen die ze maakt, bijvoorbeeld tijdens het schrijven, gaat het om het geven van een stem aan andere individuen. Haar kunst is tevens iets waar andere mensen hun verhaal in kunnen herkennen. Kunst is in haar opinie een reflectie, een spiegel. Florence haar kunst raakt vaak thema’s aan als vrouwelijkheid en de definitie van vrouw zijn. Al is dit in de schilderijen minder letterlijk terug te zien dan in haar boeken. 

Wil je Florence volgen? Dat kan via haar Instagram

Kunstwerken Florence van de Haar